кратки стихотворения за цветница, оригинални пожелания за имен ден, песни за лазаров ден, пожелания за рожден ден

28.11.2012 г.

Празници декември 2015

Празници през декември 2015

празници декември














Нека да се подготвим и видим кои са предстоящите празници през декември 2015:

В началото на месеца на 1 декември почитаме пророк Свети Наум.

На 6 декември почти всички българи празнуваме Никулден. Това е празник и на рибарите, моряците и банкерите. Традицията повелява на празничната трапеза да има рибник, и освен това е деня в който се украсява коледната елха. Именници са носещите имената производни на Николай. Може да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.

От 1903 година (с известно прекъсване) на 8 декември в България се чества Студентския празник. Дата е тази, защото на нея БПЦ е отбелязвала деня на Светите Седмочисленици и по точно на просветителя Климент Охридски, който се счита за покровител на висшето образование в България. Традиционно той е неучебен ден в университетите, а студентите, настоящи и бивши, го празнуват подобаващо с вечерен купон до ранни зори.

На 9 декември отбелязваме Зачатие на Света Ана. Тя е майката на Дева Мария, но много трудно забременяла - след 20 години очакване. Затова този ден се свързва с майчинството, а в народните представи и с започването на нарастването на деня (по стар стил се е празнувал в деня на зимното слънцестоене). Имен ден честват носещите имената: Анна, Ани, Аника, Анита, Анелия, Анета, Аница, Ана, Яна и техните производни. Не забраяйте да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.

На 20 декември се празнува Игнажден. От тази дата започват Коледните празници и до Бъдни вечер продължават да се спазват Коледните пости. Най-типично за Игнажден е така нареченото „полазване“. Стопаните на дома много внимават кой ще влезе пръв в къщата им, защото според неговия характер се предсказва каква ще бъде предстоящата година. Именници на Игнажден са Игнат, Огнян, Пламен и производните от тези имена. Може да ги зарадвате и да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.

Бъдни вечер празнуваме на 24 декември. В сила са Коледните пости и затова на обредната трапеза трябва да няма местни продукти.

Коледа се празнува от християните на 25 декември. Празнуват имен ден, носещите имената Христо и Христина. Поздравете близките си с нашите Коледни пожелания, ето и стихотворения за Коледа и песни за Коледа.

На 26 декември продължават коледните празненства. Празнуваме Йосифовден, а на следващия ден 27 декември е Стефановден. Това са нашите пожелания за имен ден.

На 31 декември всички ще посрещнем новата 2016 година. Използвайте нашите Новогодишни пожелания, за да поздравите вашите близки и приятели.

1 коментар:

  1. Едва ли има човек, който да не чака с нетърпение коледните и новогодишни празници. Благодаря за информацията! :)

    ОтговорИзтриване