кратки стихотворения за цветница, оригинални пожелания за имен ден, песни за лазаров ден, пожелания за рожден ден

12.01.2010 г.

Съвети за спестяване на пари при отглеждане на бебе

   Много млади семейства се притесняват, че при отглеждането на новородено бебе са необходими много средства. Е, това не е точно така, по-долу ще разгледам основните разходи.
- Разход за храна – Ако бебето е на кърма, това няма как да ви притеснява като разход. Освен, че ще дарите детето си със здраве, няма по-евтин начин за хранене от кърменето. Забравяте за адаптирани млека, шишета, биберони, стерилизатори и всички други подобни скъпи неща.
- Разход за пелени – Ако си падате по разни ЕКО и БИО с многократните пелени освен, че ще запазите природата чиста, ще спестите и много средства. Проверете сайтовете с информация за ЕБХ.
- Когато купувате еднократни пелени (т.нар. памперси), имайте предвид, че винаги по-големите размери са с по-малко бройки и на по-висока цена, и в такъв случай не е добра идея по-бързо да преминавате към него, ако все още ви става по-малкия размер.
- Разход за дрехи – Като начало може да поискате от познати и след време, ако имат друго бебе да им върнете жеста. Може да пазарувате от онлайн магазини, може да купувате и вече употребявани. Обиколете магазините за Дрехи втора употреба – ако сте по-упорити, ще намерите много качествени и почти нови дрешки на страхотни цени. Друг вариант е да потърсите употребявани дрехи в Интернет и ако го правите често, скоро ще намерите майки, на които може да станете редовни клиенти в пазаруването на дрехи.
- Не купувайте дрехи, ако не им е сезона, бебетата растат изведнъж и може да се окажете на средата на лятото с много ненужни зимни дрехи.
- Купувайте дрехи, които са по-скоро големи отколкото малки, за да не омаляват бързо на бебето Ви.
- Не пазарувайте излишни дрехи, но все пак да са достатъчно, защото ако са малко ще перете често, а това води го голям разход за вода и ток. Перете дрехите на бебето, както и вашите вечер на нощна тарифа, така ще спестите почти двойно от разходите за електричество.
- Ако старите дрехи на бебето са запазени, може да пробвате да ги продадете в Интернет и по този начин ще си възвърнете част от парите.
- Ако купувате дрехи втора употреба, знайте, че обувките е добре да са нови. Крачето на вашето дете само трябва да „отъпче” обувката.
- Вместо да купувате чаршафи, може да си купите плат и да си ушиете такива, а в същия десен може да направите и обиколник за леглото на бебето.
- Когато избирате количка и кош за кола, може да вземете комбинирана количка, на която единия кош при нужда се използва в колата.
- Не ползвайте мокри кърпички у дома, а мийте дупето на бебето си – освен, че ще спестите пари, ще избегнете и проблеми с тази част от тялото на Вашето дете.
- Следете определени сайтове за детски дрехи – те обвяват често големи намаления. Може да се комбинирате с друга майка за по-евтина доставка.
- Не купувайте големи опаковки от каквото и да е – кърпички, пелени, козметика или нещо друго, без вече да сте го пробвали, защото може да се окаже, че не миришат приятно, некачествени са или в най-лошия случай вашето бебе е алергично към тях.
- Ако сега ви предстои покупка на нов електроуред, гледайте да е клас А – те са по-скъпи, но спестяват електроенергия.
- Вместо салфетки при храненето на детето, може да използвате от многократните пелени.
- Може да спестите от легло или кош, като вземете Вашето бебе да спи при Вас. Трябва да не сте пушачка и да не пиете алкохол. Това често се практикува от майки кърмачки, които не желаят да стават през нощта, за да кърмят.

Погледнете нашите списъци с покупки за новородено бебе.

3 коментара:

  1. Много полезна статия, благодаря за съветите! Чакаме с нетърпение още! (hug)

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен много ми хареса.

    Може да се добави, че в началото бебето няма нужда от много козметика, майките винаги се презапасяват и с това.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, споменала съм го бегло накрая, но ще редактирам. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване