нови оригинални пожелания за рожден ден, оригинални пожелания за новородено, жена, юбилей

28.11.2012 г.

Празници декември 2015

Празници през декември 2015

празници декември


Нека да се подготвим и видим кои са предстоящите празници през декември 2015:

В началото на месеца на 1 декември почитаме пророк Свети Наум.

На 6 декември почти всички българи празнуваме Никулден. Това е празник и на рибарите, моряците и банкерите. Традицията повелява на празничната трапеза да има рибник, и освен това е деня в който се украсява коледната елха. Именници са носещите имената производни на Николай. Може да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.

От 1903 година (с известно прекъсване) на 8 декември в България се чества Студентския празник. Дата е тази, защото на нея БПЦ е отбелязвала деня на Светите Седмочисленици и по точно на просветителя Климент Охридски, който се счита за покровител на висшето образование в България. Традиционно той е неучебен ден в университетите, а студентите, настоящи и бивши, го празнуват подобаващо с вечерен купон до ранни зори.

На 9 декември отбелязваме Зачатие на Света Ана. Тя е майката на Дева Мария, но много трудно забременяла - след 20 години очакване. Затова този ден се свързва с майчинството, а в народните представи и с започването на нарастването на деня (по стар стил се е празнувал в деня на зимното слънцестоене). Имен ден честват носещите имената: Анна, Ани, Аника, Анита, Анелия, Анета, Аница, Ана, Яна и техните производни. Не забраяйте да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.

На 20 декември се празнува Игнажден. От тази дата започват Коледните празници и до Бъдни вечер продължават да се спазват Коледните пости. Най-типично за Игнажден е така нареченото „полазване“. Стопаните на дома много внимават кой ще влезе пръв в къщата им, защото според неговия характер се предсказва каква ще бъде предстоящата година. Именници на Игнажден са Игнат, Огнян, Пламен и производните от тези имена. Може да ги зарадвате и да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.

Бъдни вечер празнуваме на 24 декември. В сила са Коледните пости и затова на обредната трапеза трябва да няма местни продукти.

Коледа се празнува от християните на 25 декември. Празнуват имен ден, носещите имената Христо и Христина. Поздравете близките си с нашите Коледни пожелания, ето и стихотворения за Коледа и песни за Коледа.

На 26 декември продължават коледните празненства. Празнуваме Йосифовден, а на следващия ден 27 декември е Стефановден. Това са нашите пожелания за имен ден.

На 31 декември всички ще посрещнем новата 2016 година. Използвайте нашите Новогодишни пожелания, за да поздравите вашите близки и приятели.

1 коментар:

  1. Едва ли има човек, който да не чака с нетърпение коледните и новогодишни празници. Благодаря за информацията! :)

    ОтговорИзтриване