кратки стихотворения за цветница, оригинални пожелания за имен ден, песни за лазаров ден, пожелания за рожден ден

5.01.2010 г.

Списък с покупки за новородено бебе от първа необходимост

   Добре е най-основните неща от списъка с покупки за новородено бебе да бъдат купени предварително, за да са под ръка след изписването от родилния дом. Това спестява както време, така и средства на семейството.
   Най-необходимите неща от списъка за новороденото бебе през първите му дни у дома са:
- столче за кола - без него най-вероятно няма да ви изпишат от родилния дом.
- легло или кошче за спане. Първото е по-скъпо, а ако предпочетете второто ще трябва скоро да го смените.
- обиколник - ако изберете легло, ще трябва да си закупите и обиколник
- чаршафи за леглото. Хубаво е да се подготвите с поне три броя, защото бебето може да ги цапа често. В началото на бебета не им е необходима възглавница.
- одеяло - бройката зависи от сезона
- пелени за завиване и постилане
- протектор на матрак - слага се под чаршафа на леглото и предпазва матрака от намокряне.
- вана за къпане - има различни видове, хубаво е да е на стойка. Някои родители използват в началото кофа. Първите дни, докато не е паднал пъпа може да къпете бебето над мивка. Има родители, които пренебрегват тази част от списъка за новородено бебе, те го къпят под душа.
- канче за поливане
- термометър за водата - аз не съм купувала и не съм използвала. Водата се проверява на лакът - не трябва да е нито гореща, нито студена, а приятно топла. С времето се свиква и много бързо "на око" се определя температурата.
- шампоан за къпане - трябва да е бебешки, имайте предвид, че сапуните изсушават кожата.
- кърпи и хавлии - за след къпане с качулка и за избърсване на дупето
- термометър за стая - не е задължителна покупка, но е хубаво да я имате. Температурата е добре да бъде около 22 градуса, а в началото може и повече, но не е хубаво да се прекалява.
- прах за пране на бебешки дрехи - препоръчва се да изберете такъв, който не съдържа съставки, които могат да подразнят кожата и да предизвикат алергии. Дрехите на бебето се перът отделно от тея на възрастните.
- кош за използвани пелени - почти задължително да е с капак, защото миризмата е меко казано неприятна, ако постоят малко по-дълго.
- бебешка нокторезачка или ножичка. Задължителна част от покупките за новородено бебе. Обичайно ноктите се режат докато бебето спи.
- пелени - това е обширна тема, като вариантите са два: може да ползвате пелени за еднократна употреба, може и такива за многократна. Ако изберете от първия вид, вземете по няколко бройки от различните марки, за да видите кои ще бъдат най-удобни за Вашето бебе. Ако очаквате голямо бебе, не вземайте най-малкия размер, а следващия.
- мокри кърпички - на пазара се предлагат много марки, честно казано повечето са ароматизирани доста силно, така че не бързайте да купувате големи количества от някоя марка без вече да сте я пробвали. Не използвайте мокрите кърпички у дома, мийте дупето на бебето си всеки път - така, ще избегнете много проблеми. Представете си, че вие не си миете ръцете, а ползвате само мокри кърпички цял ден! Не е приятно, нали?
- спирт за пъпчето – трябва да е 70%. С него се почиства участъка около пъпа, преди да е паднал той самия. Не ви препоръчвам да използвате прахчета и лепенки. Първите задушават раната, а вторите се отлепят трудно и могат да наранят нежната бебешка кожа.
- клечки за уши - продават се специално предназначени за бебета, имат ограничител.
- продукт за мазане на бебето след баня - олиото не е препоръчително, по-добре да се използва мляко или олио. Според мен не е задължително да купувате такъв продукт, но все пак съм го включила в списъка с покупки за новородено бебе.
- крем против подсичане - на пазара има различни марки, съвета ми е да пробвате и да не вземате голяма опаковка, че може да се окаже излишна.
- дрехи - На първо място не забравяйте комплект за изписване. Останалите дрехи зависят от сезона. Удобни са бодитата - лесно се преобличат. Не вземайте много дрехи, тъй като бързо ще умалеят. Не забравяйте да вземете и една или две пижами. За зимата е удобно да си вземете чувалче за спане - така ще сте сигурни, че дори и да се отвие на бебето ще му е топло. Ще ви трябват и чорапчета, гледайте да са със хубав ластик отгоре, защото иначе бързо падат.
   Всичко това представлява една сериозна сума за едно младо семейство и е хубаво да бъде обмислена добре всяка покупка. Добра идея е да споделите нуждите на малкия човек с роднините и приятелите си, за да може, ако те имат желание да Ви помогнат.

   Погледнете и нашия Незадължителен списък с покупки за новородено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар