кратки стихотворения за цветница, оригинални пожелания за имен ден, песни за лазаров ден, пожелания за рожден ден

19.09.2011 г.

Петковден 2015

Петковден е малък църковен празник, празнуван в цялата страна на 14 октомври. Някъде го наричат още и Петки. На него Българската православна църква почита преподобната Петка - Параскева Търновска.

На деня, в който се празнува Петковден в планинските райони на България се извършват обреди, които имат връзка основно с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Коли се курбан и се прави обща трапеза. На нея се слага курбан чорба, яхния с овче месо и праз, сарми от лозови листа, питки намазани с мед. На Петковден още се правят сборове и служби за здраве и нова къща. В Източна Тракия и сред източнотракийските преселници около празника се прави общоселски курбан във връзка с окончателното прибиране на реколтата.

С Петковден са свързани празниците Господя Църква - става на първия понеделник преди Петковден. Тогава се коли бик, а младите не отиват на оброчището. Другия празник е Кокоша църква или Бож дух, който е на първата събота преди Петковден – тогава се прави курбан с кокошки. В Айтоско правят кокоша църква на Летни Св. Атанас (5 юли) – кокошките са черни и се колет и черни овни и ялови овце. В някои източни райони на България в събота преди празника се отбелязва Петровската задушница, на която се извършват обреди в чест на мъртвите.

Следващия по-голям празник в календара е Димитровден.

На Петковден имен ден празнуват носещите имената: Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.

Няма коментари:

Публикуване на коментар