кратки стихотворения за цветница, оригинални пожелания за имен ден, песни за лазаров ден, пожелания за рожден ден

18.11.2011 г.

Никулден 2015 - празник в чест на Свети Никола

Никулден е християнски празник в чест на Свети Никола, който се празнува на 6 декември. Наричан е още Свети Никола и Рибен Свети Никола. Тогава са в сила Коледните пости. В България Свети Никола е един от най-прочутите светци и поради тая причина много църкви и манастири са кръстени на него. Никулден е празник с ясно изразен семеен характер. Най-типично за него е приготвянето на рибника – печен цял шаран в тесто, който се разбира като жертвоприношение за Свети Никола. В миналото традицията повелявала със същото значение на масата да се сложи и обреден хляб, който се е наричал никулски хляб или параклис. Другите яденета на масата били само постни. Рибника и хляба се прикадявали и от тях се раздавало. В чест на Свети Никола на празника се изпълнявал обичай, който е бил известен като курбан, светец, служба, пресвета. Традицията е Никулденският курбан винаги да е рибен, като той се обричал при преживяно тежко премеждие или за здраве на къщата и се правел всяка година. Днес Никулден в България е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. Традицията на празничната трапеза да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи, се е запазила.

Самият Свети Никола е историческа личност, която е била епископ на Мира. Заради многото чудеса, които правел, той е известен също и като Никола Чудотворец. Свети Никола е имал репутацията на човек, който подарява подаръци тайно и по този начин се е превърнал в бъдещ модел за съвременния Дядо Коледа. През 1087 година мощите му са преместени с Бари, в югоизточната част на Италия и поради тази причина, той е известен също и като Николаос на Бари. Неговият празник се отбелязва на деня на смъртта му - 6 декември, а в не-православните страни на 19 декември.

В Европа празникът на Свети Никола се отбелязва като фестивал за деца, като се набляга на неговата популярност като носител на подаръци. Американският Дядо Коледа, както и англо-канадския и британския Дядо Коледа, произтичат от тези легенди.

Свети Никола е известен като покровител на моряци, търговци, деца, стрелци, крадци и студенти в Гърция, Румъния, Грузия, Албания, Белгия, Франция, Русия, Република Македония, Словакия, Сърбия и Черна гора. В България на Никулден празнуват имен ден хората, чийто имена са близки до името Николай - Никола, Нейчо, Ненка, Нино, Николина, Николета, Кольо и други. На празника да уважат именника и да му пожелаят здраве, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Никулден е и празник на град Бургас. През 2012 година министърът на образованието обяви 6 декември за неучебен за всички училища в общината.

2 коментара:

  1. Никулден е един от празниците, които много обичам и тача!

    ОтговорИзтриване
  2. www.topnuts.bg
    Никулден е един много любим празник, също и празник на гр. Бургас!

    ОтговорИзтриване