кратки стихотворения за цветница, оригинални пожелания за имен ден, песни за лазаров ден, пожелания за рожден ден

17.05.2011 г.

Рибена чорба по Павликенски

Рибена чорба или спомен за сбора в Павликени
От детството си имам няколко много силни спомена, като един от тях е за така наречените по нашия край сборове. Та сборът от едно време, най-грубо казано е предварително определен ден от годината за цялото населено място, в който спокойно могат да ти дойдат неканени гости – роднини, познати, близки и не толкова близки. Та и у дома се спазваше тая традиция и за целта мама почваше да готви няколко дена по рано, а татко отиваше да чака на опашка за безалкохолно и бира. Гостите започваха да идват от сутринта и не свършваха до вечерта и така 3 дена. Та най-силния ми спомен е как хвалеха рибената чорба и искаха и втори, че и трети път. Та реших да питам мама как я правеше, че толкова много я хвалеха. По-долу е рецептата, точно така както тя ми я е написала:
Продукти:
Риба – главата, тлъстините от долната част на рибата (корема), а ако е цяла още по-хубаво, нарязана на парченца.
Лук – зрял и нарязан на ситно, като количество трябва да е колкото рибата.
Моркови – 2 броя
Домати – обелени, ситно нарязани или смлени, пак като количество колкото рибата.
Люти чушки
Девисил – пресен
Приготовление: в купа се слага измитата риба, осолена и окисилена с оцет и чер пипер и люта чушка. Количеството е пожелание. Слага се да заври вода и когато това стане се слагат морковите и лука. Като омекнат се слагат и доматите, а като и те се сварят се добавя рибата с подправките. Оставя се да ври около 5-10 минути, но не повече за да се запазят парчетата от рибата.
Главни условия за хубава рибена чорба:
1. Да е гореща
2. Да е люта
3. Да е солена
4. Да е кисела
5. Най-важно: да има кой да я хвали!

Рибената чорба е обект на авторско право, като неин автор е баба Бонка от Павликени. Разрешено е ползването на рецептата, но само ако се спазва 5 точка. Приятен апетит!

Други рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар